default-logo

Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem

Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem Soczyste filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem. To kolejna pyszna propozycja na lato z wykorzystaniem bobu, który właśnie teraz króluje na straganach. Bób jest niskokaloryczny ale bogaty w witaminy i błonnik, to także bardzo dobre źródło białka. Korzystajmy więc z okazji i dodawajmy go do przeróżnych dań, sałatek, makaronów czy zup. Wszystkie przepisy na bób znajdziecie tutaj.   0

85 4.79

Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem

  • Filety drobiowe
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Bób
  • Marchewka
kurkuma

Składniki

3 porcje, po 396 kcal
  • 300 g bobu
  • 400 g filetów z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła np. klarowanego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 marchewka
  • 250 ml bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub listki tymianku

Przygotowanie

  • Ugotować bób w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
  • Filety oczyścić z błonek i kostek. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wysmarować oliwą a następnie oprószyć mąką.
  • W szerokim garnku lub na większej patelni roztopić masło, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
  • Do tego samego garnka lub patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1 – 2 minuty co chwilę mieszając, dodać obraną i startą marchewkę i znów podsmażać przez ok. 1 – 2 minuty.
  • Dodać obsmażone filety, wlać gorący bulion, wsypać kurkumę i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
  • Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać.
  • Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać koperek, obrany bób i delikatnie przemieszać. Gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli sos nie jest gęsty, można dodać (przez sitko) łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Propozycja podania

ziemniaki / ryż / fasolka szparagowa

  • Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem
  • Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem, marchewką i koperkiem
About the Author

Leave a Reply

*