default-logo

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym Lekkie danie z filetów indyka lub kurczaka, gotowanych w delikatnym sosie z koperkiem, z dodatkiem marchewki i pora. Do sosu można nie dodawać śmietanki, jeśli chcemy aby był lżejszy i mniej kaloryczny. Można natomiast podać mięsko z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi podsmażonym, pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Do tego dowolna surówka i pyszny obiad gotowy! Polecam do wypróbowania 🙂 0

122 4.86

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

  • Filety drobiowe
  • Potrawy tradycyjne
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Indyk
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • ok. 600 – 800 g sznycli z filetu indyka lub kurczaka
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu np. drobiowego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • mąka pszenna, oliwa, masło, sól i pieprz
  • opcjonalnie – 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Sznycle rozbić tłuczkiem na filety o grubości ok. 1 cm. Doprawić delikatnie solą oraz pieprzem, następnie obtoczyć w mące pszennej.
  • Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy. Obsmażyć filety z każdej strony, odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć posiekanego pora i obraną oraz startą na tarce marchewkę. Dodać łyżeczkę masła i mieszając poddusić przez ok. 3 minuty.
  • Wlać bulion i zagotować. Dodać podsmażone filety i zanurzyć je w sosie. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 15 minut, w międzyczasie raz poprzewracać mięso.
  • Pod koniec dodać koperek. Można dodać 2 łyżki śmietanki, ale nie jest to konieczne.

Propozycja podania

Ziemniaki z koperkiem i podsmażonym boczkiem / surówka z ogórkiem kiszonym, papryką, pomidorkami i winegretem.

Dodaj notatkę
  • Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym
  • Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym
About the Author

Leave a Reply

*