default-logo

Filet z kurczaka zapiekany ze szpiankiem i serem

Na początku wyjaśnię że dań typowo świątecznych teraz nie będzie bo one są już zgromadzone w zakładkach na górze strony pod nazwą Wigilia i Boże Narodzenie.

Nic nowego prawdopodobnie nie zrobię – potrawy wigilijne się prawie nie zmieniają – a jeśli coś powstaje to na bieżąco uzupełniam, więc w zakładkach szukajcie potraw świątecznych.

Teraz zaproponuje Wam pyszne mięsko czyli filet z kurczaka zapiekany ze szpinakiem i serem.

Filet z kurczaka zapiekany ze szpiankiem i serem


Filet z kurczaka zapiekany ze szpiankiem i serem


              Składniki: ( 3 lub 6 porcji )

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki przyprawy grillowej
  • ok. 1/2 szklanki startego parmezanu
  • olej rzepakowy do smażenia

Filet z kurczaka zapiekany ze szpiankiem i serem

Napisałam że jest to przepis na 3 lub 6 porcji bo wszystko zależy od brzuchów zjadających.

Jeśli podamy po 2 kawałki mięsa to będzie dla 3 osób a jeśli dla niejadków po 1 kawałku to i 6 osób się naje. 

Filety umyłam i osuszyłam a potem poprzekrawałam na pół z grubości.

Piersi posypałam przyprawą grillową i odstawiłam na 2 godziny aby się zamarynowały.

Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam, czosnek i szalotkę posiekałam.

Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim czosnek, szalotkę i szpinak.

Smażyłam do momentu aż cała woda ze szpinaku odparowała. 

Na drugiej patelni podgrzałam olej i smażyłam na nim filety z obu stron na złoty kolor.

Usmażone filety ułożyłam w naczyniu do zapiekania, nałożyłam na każdy porcję szpinaku i posypałam startym parmezanem.

Zapiekałam w 180 C z opcją góra/dół do momentu aż ser się roztopił.

Podałam z makaronem szpinakowym i sałatką z grillowanych warzyw [ klik ] 

Filet z kurczaka zapiekany ze szpiankiem i serem

Smacznego.

Przepis własny.

Postanowiłam sobie dziś że na koniec każdego postu pokażę Wam moje i Przemka zdjęcia z naszych podróży bardziej lub mniej kulinarne które nie ujrzały jeszcze światła dziennego.

Filet z kurczaka zapiekany ze szpiankiem i serem
Na ziemi i na niebie

Zdjęcia robione Nikon P510.

About the Author

Leave a Reply

*