default-logo

Filet z kurczaka w śmietanie

niedziela, 14 sierpnia 2011

Filet z kurczaka w śmietanie

Mięso jest kruche i bardzo aromatyczne.

Filet z kurczaka w śmietanie

                    Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy harissa *
  • 1 cebula
  • cebulka ze szczypiorkiem
  • koperek
  • listki świeżej bazylii
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól
  • pieprz

Filet z kurczaka w śmietanie

Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.

Oprószyć pieprzem i solą a następnie usmażyć na oleju na rumiano.

Paprykę pokroić w paski i podsmażyć wraz z kurczakiem.

Dodać cebulę w pół plasterkach.

Filet z kurczaka w śmietanie

Wszystko razem zalać śmietaną i dusić ok. 15 minut.

Następnie odparować sos aby zgęstniała śmietana.

Podawać posypane grubo ziołami: bazylią, koprem i szczypiorem.

Filet z kurczaka w śmietanie

Smacznego.

*Harrisa – pikantna przyprawa, zawierająca paprykę chili, czosnek, pieprz, kolendrę, kminek i miętę.

About the Author

Leave a Reply

*