default-logo

Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie

czwartek, 14 listopada 2013

Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie

Na rozgrzanie naszych zmarzniętych paluszków, rączek, stópek ha ha, dziś zmarzłam i stąd takie rozgrzewające danie.

Zapraszam serdecznie.

Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie


Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie

                    Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka wraz z polędwiczkami
  • 2 łyżki keczupu pomidorowego

                    Marynata:

  •  2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • 1 łyżka pasty harissa [ klik ] lub świeżo posiekana papryczka chilli z pestkami
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

                 Dip:

  • 1/3 szklanki kwaśnego jogurtu naturalnego
  • garść posiekanego oregano
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie

Filety umyłam, podzieliłam na pojedyncze płaty i po skosie pokroiłam na plastry.

Lekko ugniotłam palcami każdy plaster mięsa.

Do miski wlałam sos sojowy, worcestershire, dodałam pastę harissa oraz posiekany czosnek, startą na tarce szalotkę, posiekaną natkę pietruszki i pieprz cayenne.

Wymieszałam dokładnie i włożyłam do marynaty plastry mięsa, dokładnie je obtaczając w marynacie.

Odstawiłam miskę do lodówki na 2-3 godziny.

Po 3 godzinach przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wylałam na nie resztę marynaty i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C na 30 minut.

Co parę minut przekładałam plastry na drugą stronę.

Patelnię grillową rozgrzałam na sucho i po upieczeniu w piekarniku kawałki mięsa ułożyłam na niej.

Resztę marynaty z pieczenia wymieszałam z keczupem i smarowałam kawałki mięsa przekręcając je na drugą stronę i ponownie smarując pastą z keczupem.

Trwało to jakieś 6 minut.

Jak mięso się opiekało zrobiłam dip.

Do miseczki wlałam jogurt, dodałam posiekane oregano i dodałam sól i świeżo mielony pieprz.

Wszystko wymieszałam i do lodówki na chwilę.

Filet z kurczaka w ostrym czerwonym sosie

Mięso podałam z dipem, ryżem i fasolką szparagową.

Uwaga! danie bardzo rozgrzewające i ostre, jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję należy zmniejszyć ilość dodawanych ostrych przypraw.

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*