Faszerowane Chlebki z Patelni




Faszerowane chlebki z patelni

Faszerowane chlebki z patelni to świetny pomysł na smaczną przekąskę, którą można przygotować w mgnieniu oka. Rewelacyjnie smakują w wersji na ciepło i na zimno. Same w sobie są smaczne, a z dodatkiem sosu czosnkowego czy ketchupu smakują jeszcze lepiej.

Domowe chlebki z patelni to bardzo szybka i smaczna przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu i jak sama nazwa mówi, robi się je na patelni. Chlebki z patelni zwane także jako marokańskie chlebki, wzbogacone zostały o pyszne nadzienie, składające się z mielonego mięsa, papryki, kukurydzy, cebuli oraz ketchupu. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie.

Faszerowane chlebki z patelni są bardzo smaczne i sycące. Śmiało można je zaserwować na obiad, kolację czy jako przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na chlebki z patelni jest bardzo łatwy, dlatego też śmiało, każdy z Was może pokusić się o jego przygotowanie w swoim domu.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne faszerowane chlebki z patelni, które z pewnością zrobią furorę, na nie jednej imprezie.

PRZEPIS NA FASZEROWANE CHLEBKI Z PATELNI




Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdzy
  • 125 ml mleka
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

NADZIENIE

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

CIASTO

  • Mleko delikatnie podgrzewamy, odrobinę mleka przelewamy do osobnej szklanki, dodajemy do niego pokruszone drożdże, całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej części mleka dodajemy masło, całość mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
  • Do przesianej mąki dodajemy mleko z masłem, drożdże, kefir, szczyptę soli oraz cukru. Całość mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy na ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 15-20 minut.


NADZIENIE

  • Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dusimy na odrobinie oliwy. Co do rodzaju mięsa, możecie wybrać je wedle uznania, może to być wołowina, wieprzowina, czy mięso drobiowe. Ja wybrałam mięso mielone z indyka.
  • Paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Kukurydze odsączamy z zalewy.
  • Ser żółty ścieramy na tarce.
  • Do duszącego się mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz kukurydzę. Całość dusimy przez kilka minut, a następnie dodajemy ketchup. Patelnię zdejmujemy z gazu, a jej zawartość przesypujemy do miseczki, następnie dodajemy żółty ser i mieszamy.


Jak zrobić faszerowane chlebki z patelni?

  • Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki, mi wyszło 8 bułeczek. Każdy z kawałków ciasta rozpłaszczamy na placek, można to zrobić dłońmi, lub wałkiem. Na środek placka wykładamy porcję farszu, a następnie zawijamy w kuleczkę, jak na pączki. Kładziemy na blat, łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy dłonią.
  • Gotowe chlebki kładziemy na rozgrzaną patelnię, łączeniem do dołu i smażymy na suchej patelni, po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika, pod przykryciem.
  • Gotowe chlebki serwujemy z dodatkiem ulubionego sosu lub ketchupu.




Faszerowane Chlebki z Patelni
Faszerowane Chlebki z Patelni
Faszerowane Chlebki z Patelni
Faszerowane Chlebki z Patelni