Fasolka po portugalsku – Feijoada à Portuguesa
niedziela, 20 września 2015
Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku.
Danie pyszne i pożywne.
Mięso rozpływa się w ustach a razem z fasolką smakuje wybornie.
Cieszę się że poznałam trochę kuchnię portugalską dzięki ulotkom Biedronki.
Zachęcam do gotowania.
Fasolka po portugalsku – Feijoada à Portuguesa.
Składniki:
- 1,1 kg żeberek wieprzowych pokrojonych na kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kiełbaska Porco Preto Painha pokrojona w plasterki – kiełbasa z mięsa czarnych świń
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- 4 świeże liście laurowe
- 2 puszki czerwonej fasoli – po 240 g netto
- 1/2 główki białej niedużej kapusty pokrojonej w paski – miałam włoską
- sól morska
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 pęczka estragonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
Żeberka pokroiłam w paski tak aby każdy pasek miał jedno żeberko – kostkę.
Podsmażyłam mięso na oliwie na złoty kolor.
Dodałam teraz pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę i smażyłam aż cebula zmiękła.
Dodałam teraz marchewkę i liście laurowe, podlałam szklanką wody i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Teraz dodałam osączoną z zalewy fasolę,
oraz kapustę, przykryłam patelnię i dusiłam jeszcze 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duście chwilę dłużej.
Na koniec doprawiłam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz dodałam zioła:
posiekaną bazylię, estragon i suszony majeranek.
Ja podałam z pieczywem ale równie pyszne będzie z ryżem.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
„Podróże małe i duże”
Ptaki polskiego wybrzeża – mewy |