default-logo

Fasolka po portugalsku – Feijoada à Portuguesa

niedziela, 20 września 2015

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku.

Danie pyszne i pożywne.

Mięso rozpływa się w ustach a razem z fasolką smakuje wybornie.

Cieszę się że poznałam trochę kuchnię portugalską dzięki ulotkom Biedronki.

Zachęcam do gotowania.

Fasolka po portugalsku – Feijoada à Portuguesa.

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

 

                 Składniki:

  • 1,1 kg żeberek wieprzowych pokrojonych na kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kiełbaska Porco Preto Painha pokrojona w plasterki – kiełbasa z mięsa czarnych świń
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki
  • 4 świeże liście laurowe
  • 2 puszki czerwonej fasoli – po 240 g netto
  • 1/2 główki białej niedużej kapusty pokrojonej w paski – miałam włoską
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

Żeberka pokroiłam w paski tak aby każdy pasek miał jedno żeberko – kostkę.

Podsmażyłam mięso na oliwie na złoty kolor.

Dodałam teraz pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę i smażyłam aż cebula zmiękła.

Dodałam teraz marchewkę i liście laurowe, podlałam szklanką wody i dusiłam pod przykryciem 5 minut.

Teraz dodałam osączoną z zalewy fasolę,

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

oraz kapustę, przykryłam patelnię i dusiłam jeszcze 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duście chwilę dłużej.

Na koniec doprawiłam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz dodałam zioła:

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

posiekaną bazylię, estragon i suszony majeranek.

Ja podałam z pieczywem ale równie pyszne będzie z ryżem. 

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

Smacznego.

Przepis kuchni portugalskiej.

„Podróże małe i duże”

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa
Ptaki polskiego wybrzeża – mewy
About the Author

Leave a Reply

*