Duża domowa pizza z prostymi dodatkami | Słodkie okruszki
Duża domowa pizza z prostymi dodatkami
Są takie dni, gdy nic tak nie cieszy jak domowa pizza z ulubionymi, prostymi dodatkami 😉 Dziś polecam Wam mój sprawdzony przepis na domową pizze na dużą blachę. Prosta w przygotowaniu, wystarczająco duża by starczyło dla całej rodziny. Nic tylko kroić i jeść 😉
A Wy lubicie domową pizze?
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- około 1 łyżeczki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- niepełna szklanka ciepłej wody (tak 4/5 szklanki)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szczypty mieszanki przypraw do pizzy lub innej ulubionej (opcjonalnie)
- 1 średnia pieczarka
- kawałek schabu – u mnie schab tradycyjny wędzony Lipowe Wzgórza
- 1 duży ogórek korniszony
- kawałek zielonej papryki
- 150 g sera mozzarella wiórki
- sos na spód – u mnie dziś sos o smaku meksykańskiej salsy
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy cukier i wkruszamy nasze drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, ulubione przyprawy (opcjonalnie) i nasze rozdrobnione drożdże.
Wszystko mieszamy chwilę łyżką, a następnie wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę. Miskę smarujemy lekko olejem. Wkładamy do niej nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy go lekko olejem i wykładamy na papier nasze wyrośnięte ciasto. Naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Pizze smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, układamy nasze pokrojone dodatki: schab, pieczarkę, ogórek i paprykę.
Posypujemy wszystko resztą sera.
Pizze pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia, około 10-12 minut.
Uwaga! Czas może być różny w zależności od piekarnika, pizze należy obserwować.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego