default-logo

Dorsz na spaghetti z cukinii

Dorsz na spaghetti z cukinii Kawałki filetów dorsza smażone w aromatycznych przyprawach, a następnie chwilę gotowane w sosie śmietankowym z dodatkiem szczypiorku. Wszystko podane na spaghetti z cukinii (które na pewno wiecie już jak robić, bo nie pierwszy raz pojawia się na Kwestii Smaku 😉 Taki warzywne spaghetti jest naprawdę pyszne i idealne gdy mamy ochotę na „lżejszy” makaron. Koniecznie spróbujcie! 0

74 4.86

Dorsz na spaghetti z cukinii

Filety dorsza w kremowym sosie ze szczypiorkiem

  • Szybki obiad
  • Dania główne
  • Cukinia
  • Dorsz
  • Przepisy fit
  • Spiralizer
  • Wielkanoc

Filety dorsza w kremowym sosie ze szczypiorkiem podawane na warzywnym spaghetti z cukinii. Pyszne danie w stylu wyjątkowo na co dzień!

Składniki

2 porcje
Dorsz w sosie ze szczypiorkiem
  • 300 g filetów świeżego dorsza
  • przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy i oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki śmietanki 36% lub 30%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Spaghetti z cukinii
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: 2 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

Dorsz w sosie ze szczypiorkiem
  • Osuszone filety pokroić na mniejsze części o długości ok. 5 cm. Doprawić je solą, pieprzem i przyprawami. Następnie obtoczyć w mące pszennej. Odłożyć do zamarynowania na kilka godzin jeśli mamy czas.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Włożyć dorsza i smażyć na złoty kolor przez ok. 5 minut, powtórzyć smażenie z drugiej strony.
  • Podgrzać bulion i wymieszać go ze śmietanką, przelać na patelnię z dorszem, gotować przez ok. 2 minuty. Posypać szczypiorkiem i pogotować jeszcze przez ok. 1 minutę.
Spaghetti z cukinii
  • Cukinię przyciąć na końcach, następnie zrobić spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem) ewentualnie obierać zwykłą obieraczką do warzyw robiąc szerokie ale cienkie wstążki jak makaron pappardelle.
  • Na patelni podgrzać oliwę lub masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć cukinię i mieszając delikatnie od czasu do czasu smażyć aż zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna i sprężysta, przez ok. 3 – 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Pod koniec dodać posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy. Bezpośrednio przez sitko dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać z cukinią, zagotować (skrobia ma zatrzymać wyciekające soki z cukinii).
  • Nałożyć porcje cukinii na talerze, na wierzch położyć dorsza i polać sosem ze szczypiorkiem.
Dodaj notatkę
  • Dorsz na spaghetti z cukinii Dorsz na spaghetti z cukinii
  • Dorsz na spaghetti z cukinii Dorsz na spaghetti z cukinii
About the Author

Leave a Reply

*