default-logo

Dorada pieczona z batatami

Dorada pieczona z batatami Doprawiona rozmarynem i podawana ze śmietaną lub jogurtem greckim posypanych ostrą papryką, ze świeżą kolendrą i sokiem z cytryny. Podczas pieczenia podlewana białym Martini. Jeśli nie możecie skompletować wszystkich składników potrawy nie zniechęcajcie się, warto spróbować nawet w okrojonej postaci! Świeże ryby można teraz dostać praktycznie wszędzie, znajdziecie je bez problemu w popularnych sklepach sieciowych, zachęcam do kupowania (i przejrzenia działu z przepisami na ryby na Kwestii Smaku). Zamiast dorady możecie też użyć innej ryby o białym mięsie, np. dorsza, baramundi, pstrąga, sandacza. Do dzisiejszego dania polecam słodkie ziemniaki – bataty. Jeśli nie możecie ich nigdzie dostać wykorzystajcie zwykłe ziemniaki. Ryba pieczona w jednym naczyniu razem z ziemniakami to świetny sposób na przyrządzenie całej ryby. Całość pieczemy w wysokiej temperaturze 250°C przez 16 minut. Dzięki temu ryba będzie miała lekko zrumienioną skórkę (nie nadaje się do zjedzenia, ale ładnie wygląda na talerzu) oraz soczyste, miękkie mięso. Mój pomysł na doradę przeszedł nasze oczekiwania, danie było po prostu przepyszne! Idealne dodatki jak pieprz kolorowy, chrupiący rozmaryn, musztarda do środka ryby, odrobina sosu sojowego i podlewanie w trakcie pieczenia Martini – to prawdziwa feeria smaków, ciężka do osiągnięcia w przypadku pieczonej ryby. Bardzo polecam, nie tylko na piątkowe obiady 🙂 0

26 4.77

Dorada pieczona z batatami

z kolorowym pieprzem, Martini i rozmarynem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Dania główne
  • Bataty
  • Dorada
  • Przepisy fit
pieprz kolorowy
rozmaryn

Składniki

2 porcje
  • 2 dorady lub inne białe ryby, oczyszczone, wypatroszone
  • sól
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • kolorowy pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 i 1/2 dużego batata (500 g)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 szklanki (125 ml) białego Martini lub białego wina (polecam użyć Martini)
Dodatki
  • 100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • ostra papryka w proszku
  • świeża kolendra
  • cząstki cytryny lub limonki do skropienia

Przygotowanie

  • Dorady opłukać i osuszyć, na jednym boku zrobić po 3 nacięcia nożem. Ryby oprószyć solą morską, w środku i na zewnątrz. Położyć na talerzu, skropić sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Dokładnie wysmarować w powstałej mieszance.
  • Do środka ryby włożyć po połówce ząbka czosnku, po łyżeczce musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu. Odstawić na około 1/2 – 1 godzinę.
  • Zagotować osoloną wodę w garnku. Bataty obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wrzątek i gotować przez około 13 minut aż będą miękkie. Odcedzić, wyłożyć na talerz, w razie potrzeby doprawić solą. Posypać rozmarynem, 1 łyżeczką zmielonego kolorowego pieprzu i skropić 1 łyżką oliwy, delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dorady ułożyć w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry, polać resztą marynaty z talerza, bok z nacięciami z grubsza posmarować roztopionym masłem. Obok ryb wyłożyć bataty oraz resztę przepołowionych wzdłuż ząbków czosnku.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 16 minut. W połowie pieczenia na dno formy wylać Martini. Na koniec pieczenia można na minutę włączyć grill aby skórka miejscami się zrumieniła.
  • Podawać z kolendrą, śmietaną oprószoną ostrą papryką i cząstkami cytryny lub limonki.

Wskazówki

Podobne danie możemy zrobić z pstrągiem, sandaczem, baramundi, dorszem.

  • Dorada pieczona z batatami
  • Dorada pieczona z batatami
About the Author

Leave a Reply

*