default-logo

Domowe burgery

sobota, 28 listopada 2015

Domowe burgery

Domowe burgery i wyżerka taka że teraz muszę pobiegać aby to spalić.

Burgery są pyszne, no te domowe o innych nawet nie mówię.

Kotlety robi się szybko a bułki robiłam wczoraj zajrzyjcie [ klik ] , potem ulubione dodatki i obiad gotowy.

Aha jeszcze majonez z awokado i mango, bardzo prosty do zrobienia – jest tutaj [ klik ].

Zachęciłam do zrobienia? no to do pracy moi mili.

Uwaga dużo zdjęć ale są takie cudne.

Domowe burgery.

Domowe burgery


Domowe burgery


Domowe burgery



                Składniki:

           Burgery: 6 sztuk

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 jajo
  • 3 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
  • garść posiekanego oregano
  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 czerwona cebula drobniutko posiekana
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • oliwa do smarowania burgerów i rąk

          Dodatkowo:

  • upieczone wyżej burgery
  • bułki do burgerów

  • liście sałaty
  • majonez z awokado i mango [ klik ]
  • pomidor w plasterkach
  • cebula czerwona w plasterkach 
  • ser żółty w plasterkach
  • szpatułki do spięcia burgerów

Domowe burgery


Domowe burgery


Domowe burgery

Do miski włożyłam mieloną wołowinę, dodałam zioła, przyprawy oraz jajo a także posiekaną cebulę i czosnek, mieszałam rękoma dopóty dopóki mięso nie zaczęło się kleić.

Wtedy posmarowałam ręce oliwą i ulepiłam kotlety.

Posmarowałam je oliwą z obu stron i grillowałam

Domowe burgery

aż zrumieniły się z obu stron.

Teraz składamy nasze burgery.

Bułki przekroiłam na pół i każdy spód posmarowałam majonezem,

Domowe burgery

przykryłam je liściem sałaty.

Domowe burgery

Na sałacie ułożyłam kotlet

Domowe burgery

a na nim plaster sera żółtego.

Domowe burgery

Na serze wylądowały krążki cebuli czerwonej,

Domowe burgery

plastry pomidora,

Domowe burgery

znowu majonez

Domowe burgery

i wszystko przykryłam drugą połową bułki, spięłam bułkę szpatułką i gotowe.

Domowe burgery


Domowe burgery

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże” 

Domowe burgery
Plaża wieczorową porą
About the Author

Leave a Reply

*