default-logo

Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle

Cynadry wieprzowe czyli nerki wieprzowe nie są częstym gościem na naszym stole a to tylko dlatego że sporo z nimi pracy.

Jednak raz na jakiś czas pokuszę się i obrabiam niezbyt ładnie pachnące na starcie nerki bo takie już gotowe do spożycia są pyszne.

Są kruche, pachnące przyprawami i znakomite z makaronem.

Polecam, pokuście się czasami na to pyszne danie.

Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle. 

Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle


Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle

             

                Składniki:

  • 250 g szpinakowego makaronu pappardelle
  • 500 g nerek wieprzowych
  • 500 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki różowego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • bazylia do posypania
  • 5 – 6 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle

Nerki umyłam i zalałam mlekiem, pozostawiłam na noc w lodówce.

Potem odcedziłam nerki, opłukałam i zalałam zimną wodą i dalej je moczyłam zmieniając wodę 3 razy co 2 godziny.

Jeśli woda jest nadal krwista należy nadal moczyć i zmieniać wodę.

Po tym czasie nerki wyjęłam, wycięłam z nich kanaliki moczowe, pokroiłam na mniejsze kawałki i zalałam zimną wodą.

Całość zagotowałam i odcedziłam i ponownie zalałam zimną wodą i zagotowałam, odlałam.

Po raz kolejny zalałam wodą, włożyłam do garnka listki laurowe, ziele angielskie i gotowałam nerki 60 minut.

Wyjęłam nerki z rosołu i osuszyłam.

Na patelni rozgrzałam masło klarowane podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek, nerki, teraz dopiero posoliłam, zalałam winem i chwilę gotowałam aż wino lekko odparowało.

Dodałam sos sojowy i wymieszałam.

Makaron ugotowałam al’dente.

Podałam makaron z cynaderkami i posypałam posiekaną bazylią.

Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle
Hiacynty
About the Author

Leave a Reply

*