Cynadry duszone z kalafiorem i puree z marchewki
poniedziałek, 9 czerwca 2014
Dziś przedstawiam Wam rewelacyjne danie z jakże niedocenianych przez nas cynadrów.
Cynadry dobrze przyrządzone są chrupiące i rewelacyjne smakowo.
Warto się pokusić o ich przyrządzenie a dodatek w postaci marchewkowego puree i smażonego kalafiora domyka całości.
Zapraszam serdecznie na pyszny obiad.
Składniki:
- 1 kg cynaderek wieprzowych
- świeże listki laurowe – dałam 2 suszone
- 1 kalafior
- 1 zielona papryczka peperoni
- 1 pęczek cebuli dymki
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- pęczek młodej marchewki
- 100 g masła klarowanego
- szczypta brązowego cukru
- 3 łyżki śmietany kremówki
- szczypta kurkumy
- mała garść kolendry
- pieprz
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
Cynadry dobrze wypłukałam, obrałam z błonek ( kanalików ) i zalałam zimną wodą.
Moczyłam przez 2 godziny dwa razy zmieniając wodę.
Następnie zagotowałam wodę do której włożyłam liście laurowe i gotowałam 30 minut a następnie odcedziłam.
Jeśli nadal by zbyt intensywnie „pachniały” w co wątpię to należy czynność powtórzyć ale gotować 15 minut.
Kalafiora, papryczkę, cebulę dymkę ze szczypiorem i ugotowane cynadry pokroiłam na mniejsze kawałki, kalafiora na różyczki.
Na oleju podsmażyłam różyczki kalafiora, potem wrzuciłam na patelnię nasiona gorczycy i razem podsmażałam.
Dodałam teraz na patelnię całe ząbki czosnku. papryczkę i cebulkę a na końcu pokrojone cynadry.
Smażyłam jakieś 10 minut po czym dodałam koncentrat pomidorowy i zalałam wodą.
Przykryłam patelnie i dusiłam do momentu aż cynadry były mięciutkie czyli jakieś 15 minut.
Na koniec posypałam szczypiorem i posiekaną bazylią.
Marchewki obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki po czym dusiłam je na maśle, dodałam szczyptę brązowego cukru, podsmażałam chwilę aż cukier się rozpuścił i zmiksowałam na gładką masę razem ze śmietaną.
Dodałam do puree sól, pieprz, kurkumę oraz posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny.
Cynadry podałam z puree z marchewki.
Smacznego.
Pomysł według przepisu Tomasz Jakubiak.