default-logo

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze to jeden z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie przepisów w ciągu roku. Uwielbiamy domową pizzę i wiele przepisów przerobiłam zanim natrafiłam na takie ciasto na pizze, które moim zdaniem jest idealne! Poniższy przepis widniał już na blogu od 2013 roku, ale postanowiłam go bardziej uaktualnić i wzbogacić o cenne wskazówki krok po kroku, by każdy z Was mój stworzyć idealną pizzę u siebie w domu.

Ciasto na pizze przepis

Przepis na pizze jest tak naprawdę dziecinnie prosty, o ile będzie się przestrzegać paru zasad. Często mi pisaliście, że poniższy przepis to ciasto na pizze jak z pizzerii, co niezmiernie mnie cieszy, że tak Wam przypadło ono do gustu. Klasyczna włoska pizza to taka na cienkim cieście – ten przepis jest o tyle fajny, że możecie zrobić z niego 3 pizze na cienkim cieście lub 2 pizze na średnim cieście (takie o średnicy ok. 30 cm). Może też powstać 1 gruby spód do pizzy – wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Wedle uznania można zrobić tę pizzę dodając suszone drożdże zamiast świeżych – wtedy nie trzeba robić zaczynu, tylko wszystkie składniki miesza się od razu razem.

Ciasto na pizze jak z pizzerii

W czym tkwi sekret takiego ciasta? Mianowicie w dobrze nagrzanym piecu oraz w pieczeniu na kamieniu. Dużo z Was mi także pisało, że przy braku kamienia do pieczenia pizzy podsypuje ciasto semoliną i wtedy pizza wychodzi tak samo chrupiąca jak z najlepszej pizzerii.

Składniki ciasto na pizze z drożdżami:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 lekko czubata łyżeczka cukru
  • 300-350 ml letniej wody (ok. 40 st. C) (ilość wody zależy od chłonności mąki)
  • 500 g mąki pszennej typ 00 (lub typ 450 – jest on bardzo zbliżony do 00 i ogólnie łatwo dostępny) + trochę mąki do podsypania blatów
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Dodatkowo, wedle uznania można dodać do ciasta odrobinę suszonej bazylii i oregano (ale nie więcej niż po 1 łyżeczce) oraz szczyptę papryki słodkiej mielonej, gdy chcecie nieco wzbogacić smak ciasta na pizzę.

UWAGA!  Jeśli używa się drożdży suszonych, to nie robimy rozczynu – wtedy od razu mieszamy wszystkie ‘suche składniki’ w jednej misce (mąkę, sól, cukier i suche drożdże), a potem stopniowo dodajemy wodę i oliwę (lub olej).

Przepis na pizze

Przepis na ciasto do pizzy

  1. Drożdże wyciągnąć chwilę wcześniej z lodówki, by się nieco ociepliły. Następnie pokruszyć je do większej miseczki lub dużego kubka (ja z reguły używam takiego o pojemności 600 ml). Kolejno wsypać cukier, 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 500 gramów na pizze) oraz dodać 150 ml ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Tak przygotowany rozczyn wymieszać dokładnie, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10-15 minut). W tym czasie drożdże powinny się spienić i zwiększyć swoją objętość (tak jak na załączonym wyżej zdjęciu).
  2. Do dużej miski wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Kolejno stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie dodawać stopniowo pozostałą wodę (tę, której nie dodaliśmy do rozczynu, czyli pozostałe 150-200 ml letniej wody) i mieszać (najlepiej na początku za pomocą łyżki), by mąka się wchłonęła (można ten etap również wykonać za pomocą haków w robocie do wyrabiania ciasta drożdżowego). UWAGA! W zależności od typu mąki, różnie one chłoną wodę. Należy więc wodę dodawać stopniowo, gdyż może się okazać, że nasza mąka potrzebuje mniej niż te podane 300-350 ml wody (chociaż z reguły 300 ml to najbardziej odpowiednia ilość dla tej ilości mąki) – ciasto po wymieszaniu i ugniataniu przez kilka minut (ja początkowo mieszam ciasto łyżką, jak już się połączą składniki to wyrabiam ciasto za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut na wysokich obrotach, a następnie obsypuję ręce i blat delikatnie mogą i rozpoczynam wyrabianie ręczne przez następne 5-10 minut). Ciasto na pizze powinno być dość gładkie i elastyczne. Tak jak widzicie na załączonych zdjęciach najpierw jest delikatnie kleiste, ale podczas wyrabiania nabiera elastyczności. Więc im dużej wyrabiane, tym lepiej. Gdyby ciasto jednak za mocno się kleiło, to polecam ręce oraz blat oprószyć mąką i wyrabiać ciasto dalej, do czasu aż będzie miało idealną konsystencję. Tak więc przerzucić ciasto z moimi na oprószoną mąką stolnicę (lub blat kuchenny), uformować kulę, a następnie wyrabiać ciasto drożdżowe następująco: delikatnie naciskać ciasto, formując dysk, kolejno zwinąć przeciwległe końce ciasta do siebie i znów stworzyć z ciasta dysk, ponownie złożyć przeciwne końce do siebie (żeby powstał pół-księżyc). Ciasto należy tak wyrabiać przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kurczyć przy rozciąganiu go ręką (będzie też czuć, że jest wyraźnie napowietrzone).
  3. Ciasto przenieść do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia (musi w tym czasie podwoić swoją objętość). Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski i wyrabiać jeszcze ręcznie przez około 2-3 minuty. Kolejno ciasto na pizze podzielić na 2 części (lub więcej wedle uznania, w zależności jaki gruby spód na pizze chcecie uzyskać), uformować okrągłe placki. Przykryć je ściereczką i odstawić na 10 minut, by się lekko napuszyły. Po tym czasie każdy kawałek pizzy rozpłaszczyć rękoma na okrąg, pozostawiając brzegi lekko puszyste. Jeśli chcecie, by pizza była bardziej ‘napuszona’ – to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 15-20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło. Ja formuję spody albo od razu na blaszce (żeby potem ich nie przenosić), a jeśli piekę je na kamieniu, to formuję spody na papierze do pieczenia i dopiero po nałożeniu składników przerzucam spody na rozgrzany kamień.

Przepis na pizze domową:

  1. Piekarnik rozgrzać do 250 st. C (jeśli używacie kamienia) lub 220 st. C jeśli będziecie piec pizzę na zwykłej blaszce. Jeśli chcecie używać kamienia do pizzy, to polecam rozpocząć jego nagrzewanie już na godzinę przed pieczeniem pizzy (chyba, że producent kamienia zalecił inaczej). Pamiętajcie, że piekarnik musi być bardzo dobrze nagrzany zanim wsadzi się tam ciasto na pizze.
  2. Uformowane spody do pizzy posmarować sosem (ja używam tych, z tego przepisu: sos do pizzy), a następnie nałożyć dowolne składniki. Należy pamiętać, by nie nakładać zbyt dużej porcji sosu, by nie namoczyć ciasta drożdżowego.
  3. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę i piec przez ok. 7-10 minut (w przypadku jeśli używacie kamienia) lub 15-18 minut w temperaturze 220 st. C (grzałka góra- dół) w przypadku pieczenia pizzy na zwykłej blaszce. Najlepiej piec jedną blachę po drugiej lub dwie pizze na jednej blaszce jednocześnie. Smacznego!

Ja tym razem użyłam następujących składników: sos pomidorowy, mozzarella, salami, czerwona cebula – a po upieczeniu dodatkowo doszły plasterki świeżego pomidora oraz listki świeżej bazylii.

pizza

ciasto na pizze puszyste

pizza przepis

Poniżej zdjęcie ciasta na pizze z przyprawami (bazylią, oregano oraz szczyptą słodkiej papryki). Przyprawy dodajemy w momencie mieszania mąki z solą (czyli na etapie mieszania suchych składników).

Najlepsze ciasto na pizzę z dodatkiem oregano i bazylii

Pizza

Na koniec takie ciekawostki. Pizza jest potrawą kuchni włoskiej, o czym każdy z Was pewnie wie. Obecnie szeroko rozpowszechniona jest na całym świecie i zaliczana jest do dań typu fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego; znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia). Pizza powinna być pieczona w bardzo mocno nagrzanym piecu.

Podejrzewa się, że pizzę piekli już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Później z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto stosować jako dodatek do pizzy obowiązkowo sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza prawdopodobnie powstała w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę, w której podstawowe składniki miały reprezentować barwy narodowe Włoch . Były to mianowicie: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Danie nazwano pizzą, a jej odmianę z wyżej wymienionymi składnikami nazwano Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

About the Author

Leave a Reply

*