Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce | Słodkie okruszki
Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce
Szukacie przepisu na szybką, chrupiącą rybę? Spróbujcie rybnych kąsków w kukurydzianej panierce. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na obiad lub przyjęcie. Takie chrupiące rybne kąski najlepiej smakują w towarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy 🙂 Zawsze znikają w mgnieniu oka 😉
Jaka ryba do chrupiących kąsków?
Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się filety z dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto z morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta. Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia, a nawet łososia. Po szczegóły odsyłam na stronę https://smacznaryba.pl/ Naprawdę warto 🙂 Zwłaszcza jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Świąt bez ryby 😉
Jak przygotować rybne kąski?
Sprawdźcie jak prosto i szybko można przygotować takie domowe rybne kąski.
Składniki:
- 3 filety z dorsza bałtyckiego – świeże możecie zamówić na smacznaryba.pl
- około ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- przyprawy: sól, czarny mielony pieprz, przyprawa do ryb
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Filety osuszamy. Doprawiamy z obu stron przyprawą do ryb. Można je dodatkowo lekko skropić sokiem z cytryny.
Kroimy na kawałki, najlepiej na grubsze krótkie paski.
Przygotowujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę kukurydzianą, do drugiego bułkę tartą, do trzeciego wbijamy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko widelcem.
Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące kukurydzianej (nadmiar strzepujemy), następnie maczamy w jajku, znów w mące i na końcu w bułce.
Smażymy na głębokim oleju na złoto. Rybne kąski smażą się szybko.
Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. porcją frytek i zestawem surówek.
Odsączamy z nadmiaru oleju i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. porcją frytek i zestawem surówek.
Smacznego