default-logo

Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiej

środa, 5 października 2011

Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiej

Chlebki pita co prawda kupiłam ale danie wyszło w sumie nie mniej pysznie.

Jak podaje Wikipedia chlebki Pita pochodzą najprawdopodobniej z Syrii.

Są to pyszne chlebki które puchną podczas pieczenia tworząc kieszonkę do nadziewania.

I to już Wasza inwencja co do nich włożycie.

Chlebek pita z kolorowym nadzieniem.

Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiej

Składniki:

  • 4 chlebki pita
  • 2 filety z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • masło czosnkowe
  • bazylia
  • tymianek
  • przyprawa do kebabu
  • sól
  • pieprz 

Nadzienie:

  • sałata radiccio
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • papryka czerwona
  • czerwona i biała cebulka
  • kukurydza z kolb
  • sos meksykański

Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiej


Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiejPrzygotowanie:

  • Filety z kurczaka pokroić w paski i wymieszać z przyprawami.
  • Odstawić na 1/2 godziny.
  • Potem usmażyć na oliwie połączonej z masłem czosnkowym.
  • Kukurydzę w kolbach ugotować a następnie zeskrobać nasionka.
  • Warzywa pokroić w plastry-tylko paprykę w paski.
  • Chlebki pita podgrzać w mikrofali rozciąć aby utworzyły kieszonkę.
  • Polać sosem meksykańskim środek a następnie ułożyć w kieszonce warzywa i kurczaka.
  • Po wierzchu również polać sosem meksykańskim.

Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiej

Danie gotowe.

Smacznego.

Przepis kuchni arabskiej

Polub MMCz na FB [ klik ]

About the Author

Leave a Reply

*