Chlebek kebabowy 

Chlebek kebabowy to świetna przekąska, którą musicie wypróbować i przygotować w swoim domu. Do jego wykonania zainspirowały mnie pierożki kebabowe, które dostały wiele pochwał na moim blogu.


Chlebek kebabowy to taka większa wersja pierożków kebabowych. Sam przepis na ten pyszny chlebek jest naprawdę bardzo łatwy, a jego smaku nie da się opisać słowami. Idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska, posiłek do szkoły czy pracy, a także na kolację.

Poniżej przygotowałam dla Was przepis na ten pyszny chlebek kebabowy. Dokładnie opisałam każdy krok, a dodatkowo nagrałam także filmik, w którym zobaczycie każdy krok. Z podanych składników przygotujemy dwa takie chlebki.

PRZEPIS NA CHLEBEK KEBABOWY

Składniki na 2 chlebki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 300 ml wody
  • 7 g suchych drożdży

FARSZ

  • 8 łyżeczek ketchupu
  • 4 ogórki konserwowe
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 500 g kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO

  • oregano
  • biały sezam
  • żółtko




Przygotowanie

CIASTO

  • W misce umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy do niej łyżeczkę cukru oraz soli. Następnie wbijamy jajko.
  • Suche drożdże rozpuszczamy w 300 ml letniej wody, przelewamy do miski.
  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

FARSZ

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę, następnie doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Smażymy do zarumienienia.
  • Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Ogórki kroimy w plasterki, paprykę oraz cebulę w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wykonanie

  • Ciasto dzielimy na dwie części. Każdy kawałek ciasta wykładamy na papier do pieczenia, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, o kształcie prostokąta. Przed wyłożeniem ciasta na papier do pieczenia, można go lekko oprószyć mąką, by ciasto nie kleiło się do papieru.
  • Ciasto smarujemy 4 łyżeczkami ketchupu.
  • Następnie na każdym cieście, wzdłuż dłuższego boku układamy w linii po połowie przygotowanych składników, w kolejności, ogórek, kurczak, pieczarki, cebula, kukurydza, papryka.
  • Gotowe ciasto zwijamy w roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia, unosząc go ku górze, nakładając na składniki. (patrz wideo na końcu wpisu).
  • Gotowe rolady przekładamy na blaszkę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie posypujemy oregano i białym sezamem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut, grzanie góra-dół.




Chlebek kebabowy 
Chlebek kebabowy 
Chlebek kebabowy 
Chlebek kebabowy