default-logo

Chili z indykiem, warzywami i ryżem

Chili z indykiem, warzywami i ryżem Chili to rodzaj meksykańskiej potrawy z wołowiny i fasoli. W mojej wersji nieco bardziej „fit”, bo z dodatkiem chudego mięsa indyka. Nic na tym nie tracimy, danie ciągle jest odpowiednio sycące i pełne smaku a mięso rozpływa się w ustach. Zaletą takich potraw jest to, że wszystkie składniki dodajemy kolejno do tego samego naczynia i razem gotujemy. Ograniczamy więc ilość potrzebnych garnków i późniejszego zmywania do absolutnego minimum 😉 W daniu oprócz mięsa i ryżu znajdziemy też warzywa. Na wierzchu dajemy świeżą sałatkę z awokado i pomidorków, posypujemy kolendrą i skrapiamy limonką. Zobaczcie na filmiku pod przepisem jakie to proste! 0

143 4.79

Chili z indykiem, warzywami i ryżem

Aromatyczne i kolorowe danie z jednej patelni

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Z jednej patelni
  • Jednogarnkowe
  • Chili con carne
  • Kuchnia meksykańska
  • Dania główne
  • Ryż
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Fasola
  • Kukurydza
  • Papryka
  • Awokado
  • Przepisy fit

Składniki

3 porcje
  • 300 g mielonego indyka (u mnie filet)
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki odsączonej czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
  • 1/3 szklanki tartego sera
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  • Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i starty czosnek. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć.
  • Dodać przyprawy, wymieszać, następnie wsypać suchy ryż i znów wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 17-20 minut.
  • Dodać starty ser, przykryć i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi.
  • Awokado obrać i pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą. Pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki lub ćwiartki, dużego pomidora pokroić w kosteczkę, doprawić solą.
  • Awokado i pomidory wyłożyć na potrawę, posypać kolendrą i podawać. Można skropić sokiem z limonki.

Propozycja podania

  • 1 awokado
  • limonka do skopienia
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1/2 pokrojonego pomidora
  • opcjonalnie: papryczka chili
  • kolendra
  • Chili z indykiem, warzywami i ryżem Chili z indykiem, warzywami i ryżem

Video

About the Author

Leave a Reply

*