default-logo

Chili con carne

Chili con carne Popularne danie z mielonego mięsa z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i chili. Świetne dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi. Doprawione charakterystycznym kminem rzymskim, chilli i oregano. W mojej wersji również z dodatkiem pomidorów (świeżych lub z puszki) i suszonych pomidorów. Szybkie i wygodne do przygotowania, podawane ze śmietaną i świeżą kolendrą oraz białym ryżem lub gotowymi plackami tortilli. Można przygotować więcej i podać następnego dnia lub nawet zamrozić. Bardzo dobry przepis, polecam… Danie pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie stanem hiszpańsko – meksykańskim. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”. 183

185 4.83

Chili con carne

Przepis podstawowy

  • Znane i lubiane
  • Chili con carne
  • Kuchnia meksykańska
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Fasola
  • Papryka
  • Przyjęcia i imprezy
kmin rzymski
kolendra

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
  • 2 świeże pomidory lub 2/3 puszki obranych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej)
  • około 100 ml bulionu np. wołowego lub wody
  • opcjonalnie: 100 g boczku, 5 kawałków suszonych pomidorów

Przygotowanie

  • Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub drobno posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
  • Dodać pomidory (świeże należy sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę, pomidory z puszki należy rozdrobnić jeśli są w całości). Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli.
  • Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
  • Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Można przygotować wcześniej i odgrzewać.

Propozycja podania

świeża kolendra / kwaśna śmietana / guacamole / chipsy z tortilli / placki tortilli / biały ryż

Wskazówki

Przepisy na domowe tortille: pszenne / pszenne razowe  / kukurydziane

  • Chili con carne Chili con carne
About the Author

Leave a Reply

*