default-logo

Chili con carne – meksykański smakołyk

Znacie tę potrawę? robicie?, jadacie?

My ją uwielbiamy i jadamy często a dziś przedstawię wersję Ani Starmach.

Danie jest sycące i przepyszne, polecam każdemu.

Meksyk na talerzu!

Chili con carne - meksykański smakołyk

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli – 400 g
  • 1 puszka kukurydzy – 200 g
  • 1cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • tortille do podania

Chili con carne - meksykański smakołyk

Chili con carne - meksykański smakołyk

Przygotowanie dania:

  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
  • Po ok. 2 minutach smażenia dodałam chili. pieprz cayenne, słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano i kmin rzymski, wymieszałam.
  • Na patelnię włożyłam teraz mięso mielone i smażyłam rozdrabniając łyżką do momentu aż zmieniło kolor.
  • Dodałam passatę pomidorową i szklankę wody, zagotowałam.
  • Paprykę pokroiłam w dużą kostkę, dodałam do garnka.
  • Gotowałam potrawę ok. 30 minut.
  • Po tym czasie dodałam osączoną fasolę i kukurydzę i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Tortillę pokroiłam w trójkąty i podpiekłam na suchej patelni, podałam do dania.

Chili con carne - meksykański smakołyk

Chili con carne - meksykański smakołyk

Smacznego.

Przepis Ania Starmach.

„Podróże małe i duże”

Chili con carne - meksykański smakołyk
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie

About the Author

Leave a Reply

*