default-logo

Cannelloni z sosem bolońskim

Cannelloni z sosem bolońskim Jeśli jeszcze nie gotowaliście sosu bolońskiego, lub gotowaliście i Wam posmakował, polecam wypróbować kolejny sposób na jego wykorzystanie. Tym razem zamiast podawać sos z makaronem tagliatelle czy spaghetti, robimy jedną dużą zapiekankę, nadziewając rurki cannelloni farszem mięsnym. Zapiekamy je pod sosem beszamelowym z dodatkiem parmezanu. Nie przejmujmy się gdy cały sos nie zmieści się do rurek, można go też wyłożyć luźno do formy. Nie powinniśmy się też martwić o rzadką konsystencję sosu — dzięki temu potrawa nie wyjdzie za sucha. Rurki cannelloni wchłoną wilgoć z sosu i w ten sposób się ugotują. Cannelloni z sosem to wygodny sposób na danie dla gości, smaczny, podzielny i raczej wszystkim będzie smakować 🙂 Większość pracy można przygotować wcześniej (sos można nawet ugotować dzień wcześniej, beszamel również), samo zapiekanie można zostawić na sam koniec, tuż przed przyjściem gości. Mam nadzieję, że przyda się Wam taki klasyczny przepis 🙂 0

32 4.81

Cannelloni z sosem bolońskim

Zapiekane pod sosem beszamelowym

  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Seler naciowy
boczek

Cannelloni al ragù bolognese.

Składniki

4 porcje
  • 18 rurek cannelloni, około 200 g
  • sos boloński z poniższego przepisu
  • sos beszamelowy z poniższego przepisu
Sos boloński:
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150 g pancetty lub boczku (np. krojonego w paski, lekko wędzonego)
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
  • 1 szklanka białego wina
  • 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów pelati lub passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
Sos beszamelowy:
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażyć, następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumienić co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami.
  • Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
  • Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, dodać passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory pelati z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Sos beszamelowy: roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną (lub dwie mniejsze) i wyłożyć ją suchymi rurkami cannelloni. Stawiać pionowo kolejne rurki i napełniać je farszem mięsnym. Przewracać je na bok i układać jedną przy drugiej. Przykryć sosem beszamelowym, posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 23 minuty. Pod koniec można przełączyć na grill i przez chwilkę piec aby lekko zrumienić wierzch, ale nie jest to konieczne.
  • Cannelloni z sosem bolońskim
  • Cannelloni z sosem bolońskim Proces przygotowania cannelloni z sosem bolońskim
About the Author

Leave a Reply

*