default-logo

Butter chicken

Butter chicken Klasyczne danie kuchni indyjskiej, na które z dużym prawdopodobieństwem już nie raz natknęliście się w jakimś restauracyjnym menu 🙂 Butter chicken, podobnie jak Chicken Tikka Masala jest obecnie spopularyzowane na całym świecie, od Europy po Amerykę i Australię. Ma swoich zagorzałych fanów także na pewno trzeba choć raz spróbować to danie aby wyrobić sobie własną opinię 😉 Przepis jest prosty ale przygotowania najlepiej zacząć już dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka w przyprawach i jogurcie – tylko to zagwarantuje odpowiednią, delikatnie „pudrową” konsystencję mięsa. Należy również koniecznie postarać się o garam masalę – czyli mieszankę przypraw używaną w kuchni indyjskiej – sprawdźcie w supermarketach, choć ostatnio bywa dostępna nawet w mniejszych osiedlowych sklepach. Butter chicken świetnie smakuje z ryżem, ale jeśli chcecie możecie też podać do niego chlebki naan lub pita. 0

243 4.73

Butter chicken

  • Filety drobiowe
  • Curry
  • Kuchnia indyjska
  • Dania główne
  • Kurczak
garam masala
imbir
kmin rzymski
kolendra

Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw (garam masala), następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. 

Składniki

3 porcje
Marynata
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki jogurtu
Sos
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oliwy
  • 1 cebula
  • przyprawy: 1 łyżka garam masala, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, szczypta cynamonu, sól
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub 2 łyżki mielonych migdałów)
  • 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
Do podania
  • ryż długoziarnisty
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie jogurt, chlebki naan

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na ok. 2 – 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc. 
  • Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła klarowanego i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą.
Dodaj notatkę
  • Butter chicken Butter chicken
About the Author

Leave a Reply

*