default-logo

Burgery z łososia, szpinaku i ryżu

Burgery z łososia, szpinaku i ryżu Lekkie burgery z łososia z blanszowanym szpinakiem i ugotowanym białym ryżem. Bez dodatku bułki i panierki, obtoczone w oleju i usmażone na patelni z nieprzywierającą powłoką. Burgery możemy zrobić z już zgrillowanego czy upieczonego wcześniej łososia, choć najlepsze, bardziej soczyste będą oczywiście ze świeżego. Podaję je na liściach salaty z dodatkiem cytrynowego jogurtu ze szczypiorkiem. 0

31 4.29

Burgery z łososia, szpinaku i ryżu

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Dania główne
  • Ryż
  • Szpinak
  • Łosoś
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Fitburgery
  • Dla dzieci

Lekkie kotleciki bez panierki. Podawane na sałacie z jogurtem cytrynowym ze szczypiorkiem.

Składniki

3 – 4 porcje
  • 300 g filetów łososia (surowych lub pieczonych/zgrillowanych)
  • 100 g ryżu, ugotowanego
  • 150 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano lub natka pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania: kilka liści sałaty
Jogurt cytrynowy
  • 330 g jogurtu greckiego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i 2 łyżki wyciśniętego soku
  • pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 1/2 ząbka czosnku, startego na tarce lub rozgniecionego

Przygotowanie

  • Łososia rozdrobnić, sprawdzić czy nie ma ości, włożyć do miski. Dodać ugotowany i odcedzony ryż. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdjąć z patelni i odcisnąć. Drobno posiekać i dodać do miski z łososiem.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę.
  • Wymieszać, uformować 8 kotlecików i ułożyć je na tacy. Do tej samej miski wlać oliwę, dłońmi smarować kotleciki oliwą i układać je na patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony (z surowego łososia) lub po około 1,5 minuty (z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego).
  • Podawać na sałacie z jogurtem cytrynowym (wymieszać najpierw wszystkie składniki).
  • Burgery z łososia, szpinaku i ryżu Burgery z łososia, szpinaku i ryżu
  • Burgery z łososia, szpinaku i ryżu Burgery z łososia, szpinaku i ryżu
About the Author

Leave a Reply

*