default-logo

Buraki faszerowane kaszą

To pyszne danie polecam na obiad albo na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na studnia.

Wkładamy takie buraczki do pojemnika a potem zajadamy ze smakiem.

Są pełne witamin i poprawiają naszą krew aby na zimę była znakomita.

Faszerowane buraczki.

Buraki faszerowane kaszą


Buraki faszerowane kaszą


Buraki faszerowane kaszą

Składniki: 

  • 4 spore buraki
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g sera feta
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Buraki faszerowane kaszą


Buraki faszerowane kaszą

Przygotowanie buraków:

  • Wyszorowałam szczotką buraki, ponakłuwałam nożem, ułożyłam je w naczyniu do zapiekania.


Buraki faszerowane kaszą


  • Piekłam buraki w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 90 minut.
  • Buraki nie mogą być miękkie tylko al’dente.


Buraki faszerowane kaszą


  • Przestudziłam buraczki i wydrążyłam miąższ, tak aby nie przebić boków.
  • Wnętrze buraków posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oliwie.
  • Kaszę ugotowałam na sypko.
  • Mięso przełożyłam do miski, dodałam cebulę, 5 łyżek zimnej wody, posiekaną natkę pietruszki.
  • Potem dodałam ostudzoną kaszę, połowę pokruszonej fety i dokładnie wymieszałam.
  • Farszem nadziałam buraki.


Buraki faszerowane kaszą


  • Jeśli zostanie farszu wystarczy dodać posiekane buraczki z tego co wycięliśmy z wnętrza i zrobić kotlety.
  • Buraki ponownie włożyłam do naczynia do zapiekania spryskanego oliwą, wlałam bulion i piekłam w  180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Posypałam resztą pokruszonej fety.


Buraki faszerowane kaszą


Buraki faszerowane kaszą

Smacznego.

Pomysł: ulotka Biedronki

„Podróże małe i duże”

Buraki faszerowane kaszą
Dwór Małachowskich w Bąkowej Górze woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*