Brazylia daleko od nas co nie oznacza że potrawy tej kuchni mają nam być nieznane.
Zapraszam na pierożki, nietypowe dla nas bo smażone w głębokim tłuszczu ale przepyszne i polecam zajadać z różnymi salsami np. tutaj [ klik ] albo tutaj [ klik ], będą smakować wybornie.
Brazylia kusi nie tylko pięknem ale także i swoimi smakami, polecam skosztować tych pierożków.
Coxinha de galinha – pierożki z Brazylii.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 200 g serka kremowego ze szczypiorkiem
- 100 g masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1000 ml bulionu wołowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie pierożków:
- Filety umyłam i włożyłam w całości do garnka, dodałam ząbki czosnku, pokrojoną na kawałki cebulę, masło oraz pieprz i sól i zalałam wszystko bulionem wołowym.
- Gotowałam filety do miękkości.
- Po ugotowaniu filety wyjęłam, przestudziłam i pokroiłam w kostkę.
- Z wywaru odlałam 3 szklanki a po przestudzeniu dodałam 3 szklanki mąki, postawiłam na ogień i dokładnie wymieszałam.
- Zostawiłam do wystygnięcia i wtedy dodałam 2 żółtka i wyrobiłam.
- Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąki.
- Potem ciasto rozwałkowałam na placek grubszy nic na nasze pierogi i wycinałam szklanką kółka.
- Na każdy krążek nakładałam porcje serka i kurczaka i zlepiałam na kształt bałwanka.
- Można też sklejać w formie trójkąta.
- Pozostałe jajo i 2 białka lekko rozbiłam widelcem i obtaczałam w nim pierożki a potem obtoczyłam je w tartej bułce.
- Smażyłam pierożki w głębokim tłuszczu aż zrumieniły się równo.
- Podawałam z salsą z bakłażana i salsą z papai.
Smacznego.
Przepis kuchni brazylijskiej.
„Podróże małe i duże”
Wielbiciel czereśni – szpak |