default-logo

Brazylijskie klopsiki w sosie pomidorowym

niedziela, 9 listopada 2014

Brazylijskie klopsiki w sosie pomidorowym

Dziś zapraszam na przedostatni przystanek z Formułą 1 a zawitaliśmy  na Grand Prix Brazylii.

Wydarzenie dla nas utworzyła Daria.

Słoneczna Brazylia i pyszne klopsiki, raj dla zmysłów, zapraszam.

Brazylijskie klopsiki w sosie pomidorowym


Brazylijskie klopsiki w sosie pomidorowym

                 Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kromki chleba
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 jajo
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz

               Sos:

  • 1-2 łyżki masła 
  • 600 ml passaty aromatyzowanej bazylią lub innego przecieru pomidorowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku pokrojony drobno
  • garść natki pietruszki 
  • garść posiekanej bazylii
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • do podania makaron spaghetti długi pomidorowy i szpinakowy połamany na części do gotowania

Brazylijskie klopsiki w sosie pomidorowym

Chleb pokroiłam w kostkę i namoczyłam w mleku na 10 minut. 

Do mięsa dodałam posiekany czosnek i cebulę oraz namoczony chleb, sól oraz pieprz i wyrobiłam na jednolitą masę.

Z masy wilgotnymi rękoma wyrabiałam kulki i obtaczałam je w mące.

Na patelni rozgrzałam olej i na gorący wkładałam klopsiki, obsmażyłam je ze wszystkich stron na złoty kolor, osączyłam je na ręczniku papierowym.

Teraz zajmijmy się sosem.

Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę i czosnek, po czym dodałam passatę i dusiłam na maleńkim ogniu przez 20 minut aż całkiem sok odparował i na patelni został gęsty sos.

Na koniec dodałam posiekane zioła i usmażone klopsiki.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

W osolonej wodzie ugotowałam makaron spaghetti długi szpinakowy i pomidorowy łamiąc go przed gotowaniem na cztery części.

Makaron ugotowałam al’dente.

Podałam klopsiki na koronie makaronu.

Brazylijskie klopsiki w sosie pomidorowym

Smacznego.

Przepis pochodzi z Filozofii Smaku [ klik ]

Wspólne gotowanie z Formułą

About the Author

Leave a Reply

*