default-logo

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

czwartek, 14 października 2021

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

Ta wersja tego dania zdecydowania mi przypasowała.

W Polsce nazywamy danie Strogonov czemu? nie wiem a danie pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Danie jest bardzo smakowite, delikatne i wyraziste zarazem.

Z bagietką smakuje wybornie a z ziemniakami jest wspaniałe.

Zachęcam do wypróbowania.

Boeuf Stroganow.

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego – polędwicy, rostbefu lub z pierwszej krzyżowej – miałam polędwicę
  • 300 g małych pieczarek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony

Dodatkowo:

  • ryż lub pieczywo lub ziemniaki w mundurkach do podania

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

Przygotowanie dania:

  • Mięso pokroiłam w paski.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle klarowanym, odstawiłam.
  • Ogórki kiszone starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym na drugiej patelni, zdjęłam z patelni, odstawiłam.
  • Na patelni gdzie podsmażałam cebulę podsmażyłam teraz kawałki mięsa aż zrumieniły się ze wszystkich stron.
  • Do mięsa dodałam podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, wymieszałam.
  • Po 30 sekundach wlałam wino a jak odparowało dodałam musztardę i wlałam bulion.
  • Gotowałam 10 minut, jeśli będzie to inne mięso niż polędwica gotować należy tyle aby było miękkie.
  • Jak mięso zmiękło dodałam pieczarki.
  • Do garnuszka wlałam chochelkę wywaru z mięsa, wymieszałam ze śmietaną i z powrotem wlałam do mięsa.
  • Zagotowałam, dodałam ogórki i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Podałam z ziemniakami w mundurkach.

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach

Smacznego.

Inspiracja Ania Starmach

„Podróże małe i duże”

Boeuf Stroganow wg Ani Starmach
Na Rynku w Poznaniu woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*