default-logo

Bitki z szynki z dzika

czwartek, 15 grudnia 2016

Bitki z szynki z dzika

Podaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół.

Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam.

Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo.

Goście i domownicy będą zachwyceni.

Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują.

Bitki z szynki z dzika.

Bitki z szynki z dzika


Bitki z szynki z dzika



             Składniki:

  • 600 g szynki z dzika
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule
  • 250 g kurek lub innych grzybów
  • 1 szklanka śmietanki 36 % 
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • 2 ząbki czosnku

               Marynata:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 ml dżinu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • pieprz mielony 

Bitki z szynki z dzika

Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki nieduże tak około 5 -6 cm średnicy.

Każdy kawałek utłukłam tłuczkiem do mięsa przez folie spożywczą.

Zrobiłam marynatę.

W misce utarłam musztardę z oliwą, dodałam sok z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, pieprz czarny do smaku, rozkruszone listki laurowe, rozgniecione ziarnka jałowca, ziela angielskiego.

Dodałam także przyprawę do dziczyzny a także kieliszek dżinu, wymieszałam dobrze i nasmarowałam marynatą każdy płat mięsa układając je jeden na drugim.

Odstawiłam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Następnie obsmażyłam na maśle klarowanym kawałki mięsa i przekładałam je do garnka z grubym dnem.

Na patelni rozgrzałam masło i usmażyłam na nim posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz kurki.

Do garnka z mięsem dodałam podsmażone cebulę i czosnek z grzybami, przyprawę do dziczyzny i zalałam wszystko śmietanką wymieszaną z pieprzem.

Ja wlałam jeszcze resztę marynaty ale to już według własnego gustu, aby nie było za kwaśne i ostre.

Dusiłam mięso do miękkości około godziny na maleńkim ogniu.

Podałam z ziemniakami pieczonymi, śliwkami w occie i surówką.

Bitki z szynki z dzika

Smacznego.

Przepis z Kuchni Lidla

„Podróże małe i duże”

Bitki z szynki z dzika
Zalew Zgniłe Błoto
About the Author

Leave a Reply

*