default-logo

Bażant pieczony w przyprawach

Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego.

Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem.

Bażant pieczony w przyprawach


Bażant pieczony w przyprawach


                      Składniki:

  • 1 bażant o wadze 900 g
  • 1 pikantna zielona papryczka
  • łyżka kurkumy
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka kuminu
  • szczypta szafranu
  • łyżka czarnuszki
  • kawałek świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • laska cynamonu

                      Dodatkowo:

  • 100 g sypkiego ryżu brązowego – miałam od Skworcu
  • 250 g podgrzybków duszonych w maśle – miałam ze słoika z zapasów
  • sól

Bażant pieczony w przyprawach

Bażanta umyłam i osuszyłam a następnie przekroiłam tak aby stał się płaski czyli takie nie do końca połówki.

Do moździerza wsypałam przyprawy, posiekaną papryczkę, pokrojony korzeń imbiru, ząbek czosnku, pokruszony cynamon, dodałam oliwę i ucierałam aż zrobiła się pasta.

Natarłam mięso bażanta tą aromatyczną pastą i włożyłam ptaka do lodówki na 30 minut.

Włożyłam potem bażanta do naczynia żaroodpornego piersiami do góry i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 60 minut.

Potem odłożyłam bażanta na deskę aby mięso odpoczęło 10 minut.

Ryż przepłukałam na sicie, zmierzyłam szklanką i dolałam 1,5 razy tyle wody.

Lekko posoliłam i zagotowałam. 

Potem gotowałam 10 minut a po tym czasie obłożyłam garnek kocem i odstawiłam na 30 minut aby ryż wchłonął całą wodę. 

Po 30 minutach gdy ryż był gotowy dodałam do niego duszone w maśle podgrzybki i wymieszałam.

Podałam mięso bażanta z ryżem brązowym i duszonymi podgrzybkami.

Bażant pieczony w przyprawach

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*