default-logo

Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem greckim

Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem greckim Bakłażany zapiekane z farszem z chudego mielonego mięsa, kaszy gryczanej, pomidorów i przypraw. Przykryte sosem z jogurtu greckiego i sera feta. To kolejne zimowe danie z piekarnika. Można zrobić więcej porcji i odgrzać następnego dnia, a nawet zamrozić. Do farszu mięsnego dodałam kaszy gryczanej, ale możecie zrobić swoją wersję np. z ryżem, kaszą jaglaną, także z ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą. Farsz można zrobić też z samego mięsa a dodatki podać oddzielnie. W wersji wegetariańskiej dajemy np. kaszę gryczaną i soczewicę zamiast mięsa. Bakłażany podawałam z domowym hummusem. W miarę możliwości wybierajmy średnie lub małe bakłażany, te bardzo duże nie są już tak smaczne. Muszą mieć błyszczącą, gładką skórkę bez uszkodzeń, zielona szypułka też musi być świeża. 0

18 4.44

Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem greckim

  • Zapiekanki
  • Dania główne
  • Kasza gryczana
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina
  • Cielęcina
  • Jagnięcina
  • Przepisy fit
jogurt
ser feta

Składniki

4 porcje
  • 3 bakłażany (najlepiej niezbyt duże)
  • sól, pieprz, 2 łyżki oliwy extra vergine
Farsz z mięsa i kaszy gryczanej:
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mielonego mięsa dobrej jakości
  • 1/4 szklanki wina + dodatkowo 4 łyżki
  • 400 g pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku, po 1/3 łyżeczki cynamonu i chili, 1 łyżka natki pietruszki, ewentualnie świeże zioła
Sos jogurtowy:
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 70 g sera feta
  • zmielony kmin rzymski (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Bakłażany: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, miąższ ponacinać nożem w kratkę nie naruszając skórki, posypać solą, pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry i piec przez około 25 minut.
  • Farsz z mięsa i kaszy gryczanej: Ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić posiekaną cebulę (7 minut), pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć dokładnie z każdej strony przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 1/4 szklanki wina i odparować (przez około 2 – 3 minuty). Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier i gotować wszystko przez 10 minut.
  • Wyjąć bakłażany (nie wyłączać piekarnika) i łyżeczką wybrać miąższ pozostawiając 1 cm brzeg. Wyjęty miąższ posiekać i dodać do gotującego się farszu. Dodać wszystkie przyprawy: oregano, tymianek, cynamon, chili, natkę pietruszki i ewentualnie świeże zioła. Smażyć przez 5 minut, następnie dodać dobrze odsączoną kaszę gryczaną i smażyć przez 2 minuty, na koniec doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Sos jogurtowy: jajko roztrzepać w głębokim talerzu, dodać jogurt wymieszany z musztardą i rozdrobnioną fetę. Delikatnie wymieszać.
  • Spód bakłażanów posmarować oliwą i ułożyć na blaszce. Nałożyć farsz z patelni, skropić winem, polać masą jogurtową, posypać kminem rzymskim i udekorować tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.

Propozycja podania

sałata z winegretem / domowy hummus

  • Bakłażany zapiekane z mięsem
  • Bakłażany zapiekane z mięsem
About the Author

Leave a Reply

*