default-logo

Bakłażany po bałkańsku

Bakłażany to znakomite, przepyszne warzywo, niedoceniane a szkoda.

Smakuje wybornie choć po ugotowaniu mają taki szarobury kolor, smak przebija jednak ten kolor.

Warto je zajadać na wszelakie sposoby.

Czy próbowaliście już arabskiej pasty baba ghannouj czyt. ganusz? jeszcze nie? to zachęcam, jest rewelacyjna.

Dziś natomiast bakłażany podamy po bałkańsku.

Jak byliśmy na Bałkanach w ubiegłym roku to jedliśmy bez przerwy i nie mogliśmy się nacieszyć tym smakiem i aromatem tamtejszych bakłażanów.

Dziś zapraszam na ten smak bałkański, zrobicie je tutaj we własnych kuchniach i też będziecie zachwyceni, polecam.

Roladki z bakłażana.

Bakłażany po bałkańsku


Bakłażany po bałkańsku

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 4 duże pomidory
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia


Bakłażany po bałkańsku

Przygotowanie dania:

  • Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienki plastry wraz ze skórą wzdłuż warzywa.
  • Ja zrobiłam to przy użyciu „mandoliny”.
  • Plastry skropiłam sokiem z cytryny, posoliłam i zostawiłam aby trochę zmiękły – łatwiej będzie je zwijać – na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, podsmażałam plastry bakłażana z obu stron, minutę z każdej.
  • Mięso wymieszałam z solą, pieprzem, papryką, dodałam jajo i dokładnie wymieszałam.
  • Z mięsa formowałam wałeczki i owijałam je w plastry bakłażana ustawiając w brytfance, tak jak na zdjęciu.


Bakłażany po bałkańsku


  • Pomidory pokroiłam ze skórką w kosteczkę i podsmażyłam na łyżce oleju aż się lekko rozpadły.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i papryką do smaku, dodałam bulion, wymieszałam.
  • Sosem pomidorowym polałam roladki z bakłażana i zapiekałam 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Podałam od razu, choć zimne też są super.


Bakłażany po bałkańsku

Smacznego.

Przepis kuchni bałkańskiej.

„Podróże małe i duże”

Bakłażany po bałkańsku
Krokusy
About the Author

Leave a Reply

*