default-logo

Babka ziemniaczana z kaszanką

Kolejny przepis wg pomysłu Damiana Kordasa z książki „Moje pyszne inspiracje”.

Tak wykonana babka dla miłośników kaszanki to raj dla podniebienia dlatego polecam gorąco.

Babka jest kremowa, delikatna, pikantna, idealna.

Babka z kaszanką.

Babka ziemniaczana z kaszanką

Babka ziemniaczana z kaszanką

Składniki: miska żaroodporna 22 cm 

  • 1000 g ziemniaków
  • 50 g boczku wędzonego
  • 50 g szynki
  • 4 kiełbaski kaszanki
  • 2 jaja
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • smalec i bułka tarta do formy

Babka ziemniaczana z kaszanką

Przygotowanie babki:

  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.
  • Odstawiłam aby woda się odstała, odlałam ją.
  • Posiekałam posiekaną cebulę i czosnek.
  • Boczek i szynkę pokroiłam w kosteczkę i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Dodałam teraz cebulę i czosnek, podsmażyłam.
  • Na koniec dodałam kaszankę bez osłonek i smażyłam aż kaszanka się rozpadła, wystudziłam.
  • Do startych odciśniętych ziemniaków dodałam podsmażoną kaszankę, jaja, mąkę, szczypiorek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz – sporo, do smaku, wymieszałam.
  • Miskę wysmarowałam smalcem, wysypałam bułką tartą i przełożyłam do niej masę.

Babka ziemniaczana z kaszanką

  • Piekłam babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 – 70 minut. 

Babka ziemniaczana z kaszanką

Smacznego.

Przepis Damian Kordas

„Podróże małe i duże”

Babka ziemniaczana z kaszanką
Zamek w Nidzicy woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*