default-logo

Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji

niedziela, 5 czerwca 2022



Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji

Szybko i pysznie ugotujecie coś pożywnego i odżywczego na obiad.

A jeśli dodatkowo jesteście wielbicielami kuchni Azji to zakochacie się w tej zupie.

Polecam gorąco.

Składniki do nabycia w Kuchniach Świata czy w dyskontach spożywczych.

Zupa po azjatycku.

Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji

Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 6 listków limonki kafir
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 500 g bulionu drobiowego
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 150 g grzybów shimeji
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 kapusty pac choi
  • 200 g gotowego makaronu undon
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • sok z limonki do smaku

Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji

Przygotowanie zupy:

  • W garnku rozgrzałam oliwę, włożyłam listki limonki, trawę i pastę curry i podgrzewałam 1 minutę.
  • Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę.
  • Grzybom odkroiłam piętkę, bo one sprzedawane są w takich kępkach aby każdy był oddzielnie.
  • Do garnka wlałam bulion, wrzuciłam kurczaka i gotowałam 8 minut.
  • Teraz wlałam mleczko kokosowe, dodałam pokrojoną w paski kapustę pac choi i grzyby i gotowałam jakieś 10 minut.
  • Makaron przyrządziłam wg przepisu na opakowaniu.
  • Na koniec doprawiłam zupę solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.

Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji

Smacznego.

Przepis Przemka

„Podróże małe i duże”

Azjatycka zupa z pac choi i grzybami shimeji
Tulipany
About the Author

Leave a Reply

*